Publicat de: Suzume | Mai 13, 2007

Povestiri Orientale de Marguerite Yourcenar [4*]

Este o carte scurtă şi drăguţă. Mi-a fost recomandată de profesoara mea de română. Ea cuprinde 10 povestioare diferite, nefiind legate între ele. În fiecare poveste, descrierile sunt realizate de aşa manieră încât cititorul alunecă pe neobservate în tabloul înfăţişat, ca pictorul care a dispărut în marea din propriul tablou (imagine încadrată în prima poveste).

 

În prima poveste – Izbavirea Lui Wang-Fo – este relatată viaţa unui bătrân pictor chinez care era cel mai talentat de pe tot regatul Han. Împăratul regatului deţinea o mare parte din tablourile lui şi l-a arestat pentru că atunci când a văzut prima oară operele, a crezut că o să conducă un tărâm rupt din cărţile de basm. Fiind dezamăgit, îl omoară pe bătrânul pictor.

Cea de-a doua întâmplare – Zâmbetul Lui Marko. Este povestea lui Marko, un Cassanova al unor timpuri uitate de demult. El nu avea voie să intre în oraşul Kotor, dar acolo avea o amantă, şi venea foarte des la ea. După cearta celor doi, femeia a anunţat ostaşii, Marko fiind capturat. El se preface mort, putând să-şi stăpânească bătăile inimii. După mai multe încercări de al face să reacţioneze la durere, călăii se retrag în moschee la rugăciuni, iar Marko îşi omoară amanta care l-a trădat şi fuge din nou.

 

Restul citiţi voi 🙂

 

 

 

Anunțuri

Responses

  1. buna…… intradevar e o povestioara superba . vroiam sa iti spun ca ai spus adevarul doar pe jumatate ….”În prima poveste – Izbavirea Lui Wang-Fo – este relatată viaţa unui bătrân pictor chinez care era cel mai talentat de pe tot regatul Han. Împăratul regatului deţinea o mare parte din tablourile lui şi l-a arestat pentru că atunci când a văzut prima oară operele, a crezut că o să conducă un tărâm rupt din cărţile de basm.”Wang fo nu moare este salvat de invatacelul sau


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: